Jeśli jesteś zdrowy, dbaj o siebie
Jeśli coś Ci dolega, zajmij się tym...

Infolinia:
48 801 011 396

Kwartet, który wzmocni Twoje serce

  • Miąższ Aloe Vera
    Miąższ Aloe vera oczyszcza krew i aktywuje funkcjonowanie ciałek krwi, co pobudza krążenie. Obecny w nim w znacznej ilości błonnik hamuje wchłanianie cholesterolu, jak również kwasów tłuszczowych. Inne składniki poprawiają przepływ krwi i mają pozytywny wpływ na pracę serca oraz krążenie. Aloina wspiera powstawanie prostaglandyn. Ponieważ prostaglandyny rozszerzają naczynia krwionośne, mogą przyczyniać się obniżeniu ciśnienia. Lignina przyczynia się do usuwania wolnych rodników oraz nagromadzonego cholesterolu.
  • Forever Arctic-Sea
    W latach 60-tych ubiegłego wieku, duński naukowiec dr J. Dyeberg odkrył, że choć Eskimosi jedzą duże ilości mięsa wielorybiego i foczego o wysokiej zawartości cholesterolu, sami rzadko mają wysoki poziom cholesterolu we krwi czy problemy z sercem.
    Przyczyną takiego stanu rzeczy jest to, że ryby żyjące w głębi arktycznych mórz zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 (EPA i DHA), które przyczyniają się do zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Omega 3 pomagają także zwiększać zawartość "dobrego cholesterolu" HDL w stosunku do "złego" LDL, co zapobiega odkładaniu się złogów miażdżycowych na ścianach tętnic, a także nie dopuszczają do tworzenia się zakrzepów we krwi, czyli nadmiernego zlepiania się ze sobą czerwonych krwinek.
  • Forever Garlic-Thyme
    Główną substancją aktywną czosnku jest allicyna, związek chemiczny o zawartości siarki i odpowiedzialny za charakterystyczny zapach czosnku.
    Związki występujące w czosnku mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu poprzez obniżenie stężenia frakcji "złej" LDL, a zwiększenie stężenia frakcji "dobrej" HDL. Wpływają także doskonale na system krwionośny, przeciwdziałając miażdżycy naczyń oraz nadciśnieniu.
  • Forever Absorbent-C
    Ostatnio przeprowadzono badania, które dowiodły, że spożywanie 3 g rozpuszczalnego błonnika owsianego dziennie, przez okres 30 dni może obniżyć poziom cholesterolu o 10,2%. Raport USFDA (amerykańskiej Food and Drug Administration - Instytut Żywności i Leków) wskazuje, że rozpuszczalny błonnik może obniżać poziom cholesterolu. Dzieje się tak dlatego, że błonnik rozpuszczalny jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu.